Νέα-Ανακοινώσεις
 • .

  ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, Β΄ ΠΑΡΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2, KATEΡΙΝΗ Κέντρο, παραπλεύρως IEK ΛΥΔΙΑ κ τράπεζας Eurobank (πρώην Ταχυδρ. Ταμιευτήριο), τηλ. 2351022183

  .

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

  ΟΜΙΛΙΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  .

  ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ ΚΛΙΚ

  ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  .

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (επάνω από την αίθουσα του συλλόγου)

  .

  ΔΕΥΤΕΡΑ

  6.00 μ.μ.  –  8.00 μ.μ.

  ΤΕΤΑΡΤΗ

  7.00 μ.μ.  –  9.00 μ.μ.

   .

  τηλ. 2351022183

Συναξαριστής
Ι. Μονές της Μητροπόλεως
Επισκέψεις
Flag Counter
Στοιχεία επισκεπτών
Είναι μαζί μας
Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)
Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν.

Ἰω. 16.12-13

 i-m-ag-dionysiou-en-olympw-2    Είναι στιγμές που νιώθεις την ανάγκη να ξεκουραστείς από το φόρτο της καθημερινότητας, τις δυσκολίες της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, και αναζητάς έναν τόπο που θα ειρηνεύσεις πραγματικά, που θα αισθανθείς να παίρνεις δύναμη για  να προχωρήσεις αταλάντευτος εμπρός, με κουράγιο, με δύναμη, με ελπίδα.  Τότε αντικρίζεις, όχι κάπου μακριά και απροσπέλαστα, αλλά τόσο κοντά, σχεδόν δίπλα σου έναν τόπο τόσο διαφορετικό από την καθημερινότητα σου, τόσο οικείο στην καρδιά σου, τόσο ανοιχτό στην αγκαλιά σου. Είναι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που στέκει ορθό, προπύργιο ταπεινό στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, ακοίμητος φρουρός μιας μακραίωνης ιστορίας, γνήσιος εκφραστής μιας ανεκτίμητης κληρονομιάς.

   Χρόνια ολόκληρα μετά τη λαίλαπα της γερμανικής καταστροφής έστεκε περιφρονημένο, τα ερείπια του μιλούσαν βουβά για την  προσμονή της ημέρας  που θα ζωντάνευαν και πάλι, οι επισκέπτες αναζητούσαν βαθύτερο ξαποσταμό από αυτόν που δίνει το απλό άναμμα του κεριού και ο δροσερός ίσκιος του πλατάνου, διψασμένες ψυχές για γνήσια και αυθεντική πνευματική ζωή πρόσμεναν με βαθύ πόθο το ζωντάνεμά του.

Ag_Dionysios3 Και ήρθε η ευλογημένη ώρα και στιγμή, αυτήν που προφήτεψε ο Άγιος του Ολύμπου λίγο πριν κλείσει τα αγιασμένα μάτια του. «…Να έχετε καλό σημάδι τούτο:  Αν κάποτε αυξηθούν τα Μοναστήρια που με τόσους κόπους και ιδρώτες έκτισα και τόσο πολύ βασανίστηκα, να γνωρίζετε ότι ο Θεός δέχτηκε τους κόπους μου». Σήμερα, βιώνοντας αυτήν την πραγματικότητα να παίρνουν σάρκα και οστά οι κόποι του Αγίου και να ζωντανεύει μέρα με τη μέρα αυτός ο ιερός τόπος, νοιώθω πραγματικά πως είναι πολύ μεγάλο αυτό που τελεσιουργείται στην περιοχή μας. Ένα μικρό Άγιο Όρος, τόσο κοντά μας.  Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις με το καραβάκι για να το βρεις, μερικά μόνο  βήματα είναι αρκετά. Βήματα με τα πόδια και την καρδιά. Κι αν είναι ανήμπορα τα πόδια φτάνει μόνο η καρδιά για να ενωθεί με τις δεήσεις αυτών που καθημερινά ιερουργούν το μυστήριο της Ζωής και προσθέτουν τη δική τους θυσία στη θυσία του Θεού.

Κάθε μέρα δεήσεις για φίλους και εχθρούς γύρω από το «κοινόν ποτήριον», ιδρώτες και κόποι για την προσωπική αναγέννησή τους που σαν ήρεμη βροχή επιδρά ευεργετικά στις ψυχές όλων. Και φτάνουν  από παντού, άνθρωποι σαν κάποιος να τους μήνυσε πως εδώ σ” αυτή τη γωνιά βρίσκεται μια φωλιά αγάπης για όλους. “Ξένοι” και ντόπιοι, μοιάζουν να γνωρίζονται χρόνια. Ανταμώνουν τα βλέμματά τους και αναγνωρίζουν αυτό που τους ενώνει, τη χάρη του Αγίου που ζωντανεύει μέσα από τη λειτουργική ζωή, από τις πατερικές νουθεσίες κάθε Κυριακή στο αρχονταρίκι, από τις πολύωρες εξομολογήσεις για την ανάπαυση και μεταμόρφωση των πιστών, από την ακατάπαυστη διακονία των πονεμένων, από τη νοηματοδότηση της ζωής των κουρασμένων νέων.

Κι είναι τόσοι πολλοί αυτοί που κατακλύζουν τον ιερό αυτό τόπο, που και πάλι δεν χωρούν στον Ναό, μένουν έξω όρθιοι και ακούραστοι μέχρι να τελειώσουν οι ακολουθίες. Και είναι περίεργο, άνθρωποι διαφορετικοί, νέοι, μικρά παιδιά, μεγάλοι, επιστήμονες, αγράμματοι, πλούσιοι, φτωχοί, όλοι γύρω απ” το Ναό και πουθενά συνωστισμός, φασαρία, ταραχή, δυσαρμονία. Λες κι η χάρη του Αγίου που πετιέται από παντού ειρηνεύει τα πάντα, ενώνει τα διεστώτα, συνδέει τα διαφορετικά, γλυκαίνει τα ατίθασα.

Ένας τόπος όπου το ιλαρό φως της πίστεως βασιλεύει και φωτίζει τα σκοτάδια της ζωής μας. Ένας τόπος που μαρτυρεί καθημερινά τον Σταυρό μαζί με την Ανάσταση, τον πόνο μαζί με τη χαρά, την ταπείνωση μαζί με τη μεγαλοσύνη.

Μια πρόκληση μέσα στην οχλαβοή του κόσμου, να σιγήσουμε για λίγο για να ακούσουμε τους δοξολογικούς ύμνους που αναπέμπονται μέσα στο σκοτάδι και κατεβάζουν τον ουρανό στη γη.

Είθε, τις Άγιες μέρες που έρχονται, το Καθολικό φως της Αναστάσεως  του Χριστού που μαρτυρείται αιώνες τώρα μέσα από τις απανταχού της γης παλαίστρες του Πνεύματος, να μεταμορφώσει και να αναστήσει  και τη δική μας ζωή για να ανατείλει για πάντα μέσα  μας η αληθινή χαρά και ειρήνη και προπάντων   η κατά Χριστόν  Αγάπη που θα μας συναρμόσει με όλους και θα αποκαλύψει βαθιά στην καρδιά μας την   ανέκφραστη και ανερμήνευτη δικαιοσύνη του Θεού.

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

                                     Λιτόχωρο, 9-4-2014

Κατερίνα Νίκα Μάνου

One Response to Ένας τόπος ειρήνης, αγάπης, αρμονίας, δικαιοσύνης…

 • Υπέροχο το άρθρο της φίλης Αικατερίνας και μας εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα και άλλα τέτοια άρθρα από την ίδια αλλά και από άλλους αδελφούς,γιατί ομορφαίνουν τον ιστόχωρο μας και δίνουν μια αίσθηση “αγάπης, ειρήνης και αρμονίας”.

Σχολιάστε

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς
Εγγραφή

Εγγραφή| Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Έντυπο «Κυριακή»
Έντυπο «Κυριακή»

Το κυριακάτικο έντυπο «Κυριακή». Απομαγνητοφωνημένα κηρύγματα τοῦ μακαριστοῦ ἐπισκόπου Αὐγουστίνου.

(κλικ στην εικόνα).
***
Όλη η σειρά των κηρυγμάτων (ανά μήνα και έτος) στο μενού «Τα έντυπα του συλλόγου» (επάνω)

Hχητικές ομιλίες † Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου
Hχητικές ομιλίες † Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου

Ηχητικές ομιλίες του † Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου
(από logos.arnion.gr)
(208 ομιλίες σε mp3)
.
πατήσετε στην εικόνα
.
Αποθηκεύστε τις ομιλίες στον Η/Υ

Φωνή Βοώντος
Φωνή Βοώντος

Νέα σειρά παλαιών ομιλιών «Φωνὴ βοώντος» του †Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου ως αρχιμανδρίτου. Σε 158 ψηφιακοὺς δίσκους (CDs). Εκδόθηκαν από την Ιερά Μονή Αγιου Αυγουστίνου στη Φλώρινα.
.
πατήσετε στην εικόνα
.
Αποθηκεύστε τις ομιλίες στον Η/Υ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤA TEYXH TOY ΠΕΡΙΟΔΙΚOY ΜΑΣ ONLINE
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤA TEYXH TOY ΠΕΡΙΟΔΙΚOY ΜΑΣ ONLINE

Διαβάστε τα τεύχη online
(κλικ στην εικόνα)

ή αποθηκεύστε τα στο δίσκο σας από το μενού "Τα έντυπα του Συλλόγου"

Έντυπο «Ορθόδοξα Μηνύματα»
Έντυπο «Ορθόδοξα Μηνύματα»

Το ιεραποστολικό φυλλάδιο «Ορθόδοξα Μηνύματα» με τα κηρύγματα του μακαριστού ιεροκήρυκα Παναγιώτη Παναγιωτίδη

Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.
Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.

Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου.Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.Ὁμιλία στίς 15-05-2016 στόν Ἱ.Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς, Περιστάσεως Κατερίνης

κλικ στην εικόνα

Ιερομονάχος π. Σάββας Αγιορείτης «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση» σε ΒIΝΤΕΟ
Ιερομονάχος π. Σάββας Αγιορείτης «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση» σε ΒIΝΤΕΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9-3-2016 Ὁμιλία στό ἐνοριακό κέντρο τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Χαραλάμπους Κατερίνης μέ θέμα: «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση»

κλικ στην εικόνα

Ομιλίες του Ιερομονάχου π. Σάββα Αγιορείτη σε ΒIΝΤΕΟ κ MP3
Ομιλίες του Ιερομονάχου π. Σάββα Αγιορείτη σε ΒIΝΤΕΟ κ MP3

κλικ στην εικόνα
http://iskiriaki.com/wordpress/
archives/5948

ΑΚΡΟΑΣΗ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ

Κατεβάστε περισσότερες ομιλίες του π. Σάββα Αγιορείτη στον υπολογιστή σας
από εδώ

«ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ»
«ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ»

O Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Κυριακή», το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης πραγματοποίησε μουσικοαφηγηματική εκδήλωση αφιερωμένη στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Η χορωδία «Άγιος Νέστωρ» της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς με τον χοράρχη κ. Σάββα Ηλιάδη και το παραδοσιακό συγκρότημα «Ιχνηλάτες της Παράδοσης» παρουσίασαν μέσα από την αφήγηση και το τραγούδι αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα.

(για το βίντεο κλικ στην εικόνα)

Oμιλία του Kαθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, π. Μάξιμου
Oμιλία του Kαθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, π. Μάξιμου

«Ελληνισμός και Ορθοδοξία στην Παράδοσή μας»: Ο π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο σημαντικών μεγεθών, του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού μέσα στην ιστορία, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, μέσω του οποίου μεταδόθηκε με τον τελειότερο τρόπο η αποκάλυψη του Θεού στα Έθνη.
(κλικ στην εικόνα)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

Η ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ: "ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ" - Ο πνευματικός αγώνας και η κατανυκτική ευχή του Μεγάλου Ασκητού και διδάχου της Αγίας μας Εκκλησίας Όσίου Εφραίμ του Σύρου.

Κλικ στην εικόνα

Ἁγιορείτικες μορφές – ἀφιερώματα
Ἁγιορείτικες μορφές – ἀφιερώματα

Αφιερώματα του περιοδικού της Πειραϊκής Εκκλησίας σε Αγιορείτες Πατέρες.

Πατήστε στήν εικόνα γιά νά δεῖτε τά ἀφιερώματα

π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ειδικό Αφιέρωμα Bίντεο του Συλλόγου
π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ειδικό Αφιέρωμα Bίντεο του Συλλόγου

π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Ο βίος και το έργο του. Ένα αφιέρωμα στον Γέροντα Σωφρόνιο. Επεξεργασμένο βίντεο 15΄ από τον Σύλλογο Κυριακή (κλικ στην εικόνα)

Αυγουστίνος Καντιώτης – Ειδικό Αφιέρωμα Βίντεο του Συλλόγου
Αυγουστίνος Καντιώτης – Ειδικό Αφιέρωμα Βίντεο του Συλλόγου

Επεξεργασμένο βίντεο από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο Κυριακή (κλικ στην εικόνα)

Οι Τρείς Ιεράρχες για τις δύσκολες μέρες μας
Οι Τρείς Ιεράρχες για τις δύσκολες μέρες μας

Βίντεο-παραγωγή του συλλόγου με αποσπάσματα από ομιλία του μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου

Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ HD
Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ HD

Ρώσικο ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Σέργιο του Ράντoνεζ. Είναι διάρκειας περίπου 27΄. Η μετάφραση έγινε από τον Ελληνο-Ρωσικό σύλλογο Άντον Τσέχωφ και τους υπότιτλους στα ελληνικά επεξεργάστηκε ο Ιεραποστολικός Σύλλογος Κυριακή. Η ταινία προβλήθηκε σε εκδήλωση των συλλόγων στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης την 19η Μαΐου 2014. (Για το Βίντεο κλικ στην εικόνα).

Μέγας Αθανάσιος -Βιντεο-παρουσίαση με τον επισκ. Αυγουστίνο ομιλητή
Μέγας Αθανάσιος -Βιντεο-παρουσίαση με τον επισκ. Αυγουστίνο ομιλητή

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας. 15λεπτο βίντεο για τον βίο και τους αγώνες του. Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας όπως τον αναπτύσσει σε ομιλία του ο μακαριστός επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης. Παραγωγή του Συλλόγου "Κυριακή".