Νέα-Ανακοινώσεις

 • .

  ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, Β΄ ΠΑΡΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2, (Κέντρο, παραπλεύρως Ταχυδρ. Ταμιευτηρίου), τηλ. 2351022183

  .

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  ΣΥΝΑΞΕΩΝ  ΜΑΡΤΙΟΥ 2018. 

  .

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΥΚΛΟΣ ΚΥΡΙΩΝ  6.00 μ.μ.

  .

  ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 6.30 μ.μ.

  .

  ΣΑΒΒΑΤΟ

  ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 6:30 μ.μ. ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΙΜ. ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ και ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ (εναλλάξ)

  .

  ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

   

  προγραμμα Μαρτίου 2018 αφίσα νέο SMALL

   

   

  ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (επάνω από την αίθουσα του συλλόγου)

  .

  ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ

  5.00 μ.μ.  –  9.00 μ.μ.

Συναξαριστής

Ι. Μονές της Μητροπόλεως

Επισκέψεις

Flag Counter

Στοιχεία επισκεπτών

Είναι μαζί μας

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν.

Ἰω. 16.12-13

augoustinou small

Μακεδονία  προμαχώνας της Ελλάδος

 Προσκεκλημένη ομιλήτρια αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα του ορθόδοξου ιεραποστολικού συλλόγου «Κυριακή», στις 6.30 μ.μ. η Θεολόγος και Φιλόλογος κα Ευδοξία Αυγουστίνου από την Φλώρινα, η οποία θα μιλήσει με θέμα «Μακεδονία προμαχώνας της Ελλάδος».

 Μεταξύ άλλων η κα Αυγουστίνου θα αναφερθεί στον πανάρχαιο θεσμό της οικογένειας, ο οποίος πάντοτε στάθηκε ο συντηρητής του ελληνικού ήθους. Την ανάγκη να καλλιεργήσει και σήμερα η ελληνική οικογένεια, στην τόσο κρίσιμη για τον Ελληνισμό στιγμή, στις ψυχές των παιδιών υγιές εθνικό φρόνημα, να εμφυσήσει πίστη σε διαχρονικές και υπερχρονικές αξίες, να σμιλέψει φρόνημα ελληνικό, ώστε να μη βρίσκει χώρο στην ψυχή των παιδιών ο γραικυλισμός και ο ραγιαδισμός.

Θα αναφερθεί με ιστορικά στοιχεία στην αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας που είναι αυταπόδεικτη και η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το προς Βορρά προπύργιο της άμυνας του Ελληνισμού.

Η κα. Αυγουστίνου Ευδοξία είναι φιλόλογος και θεολόγος. Κατάγεται από τη Φλώρινα και υπηρετεί ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Γρεβενών.

Στην πόλη αυτή δραστηριοποιείται σε πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά.

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι  μέλος της συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτιστική ταυτότητα.

 Αίθουσα Κυριακή, Ειρήνης Β΄ πάροδος  2 (δίπλα στην τράπεζα Ταχυδρ. Ταμιευτήριο)

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου…

στον Πύργο.

Ήδη, το γεγονός της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην ελληνική περιφέρεια, το τρίτο μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, ενώ ξεχωριστά μηνύματα αποστέλλουν ομογενειακές οργανώσεις από όλες τις ηπείρους.

Το συλλαλητήριο θα λάβει χώρα στο κέντρο της πόλεως του Πύργου, στην πλατεία 25ης Μαρτίου (ΟΤΕ- Άγαλμα Κολοκοτρώνη), το μεσημέρι της Κυριακής 18 Μαρτίου, στις 12.00.

Για το συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμπαράσταση και συμμετοχή μέχρι στιγμής 48 σωματεία του νομού Ηλείας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αύριο Πέμπτη 15 Μαρτίου στην αίθουσα ΚΥΡΙΑΚΗ θα μιλήσει ο ιεροκήρυκας Θωμάς Καρύπογλου από την αδελφότητα «Απολύτρωσις» με θέμα: «H προσευχή. Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος».  Ώρα 6.30 μ.μ.

Τη Δευτέρα 12-3-2018 στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης μίλησε ο Ιερομόναχος π.Σάββας Αγιορείτης με θέμα: «Σύγχρονη Ειδωλολατρεία – ο Καταστροφικός Έπαινος». Η ομιλία συνδιοργανώθηκε με τον Ιεραποστολικό Σύλλογο ΚΥΡΙΑΚΗ και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (Εκάβη). 

Περί της συνεχούς Μεταλήψεως των Αχράντων Του Χριστού Μυστηρίων

- του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: όταν καλώς και αξίως μεταλαμβάνουν το ιερό και πανάγιο Σώμα του Κυρίου μας, αυτό γίνεται όπλο για όσους πολεμούνται…

Και επαναστροφή για όσους έχουν απομακρυνθεί από τον Θεό. Ενδυναμώνει τους ασθενείς, ευφραίνει τους υγιείς, θεραπεύει τις ασθένειες, διαφυλάσσει την υγεία.

Με τη Θεία Μετάληψη διορθωνόμαστε ευκολότερα και γινόμαστε περισσότερο μακρόθυμοι και υπομονετικοί στους πόνους και στις θλίψεις. Μας καθιστά περισσότερο θερμούς στην αγάπη, λεπτούς στη γνώση, πρόθυμους στην υπακοή, οξείς και γρήγορους στην ενέργεια των χαρισμάτων.

Σε όσους δε δεν μεταλαμβάνουν συχνά συμβαίνουν τα αντίθετα, αφού δεν είναι σφραγισμένοι με το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας. Σφάζεται τότε το Πρόβατο και με το Τίμιο Αίμα Του σφραγίζονται η πράξη και η θεωρία, δηλαδή η έξη και η ενέργεια, οι παραστάδες των δικών μου θυρών, των κινήσεων του νοός. Αυτά ανοίγονται καλώς στη θεωρία και κλείνονται πάλι σαν θύρες από τη θεωρία των υψηλότερων και ακατάληπτων νοημάτων.

Ο θείος Κύριλλος Αλεξανδρείας λέει ότι με τη θεία Μετάληψη οι νοητοί κλέφτες, οι δαίμονες, δεν βρίσκουν την ψυχή μας άδεια, ώστε να μπουν σε αυτή μέσω των αισθήσεων. 

Πρέπει να εννοήσεις σαν θύρα της οικίας τις αισθήσεις….

Διαβάστε Περισσότερα

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Το γνώρισμα της Μεγάλης Σαρακοστής δεν είναι μόνο η νηστεία αλλά και η προσευχή και η συχνότερη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Πώς αλλιώς θα γινόταν άλλωστε, αφού είναι το «στάδιο των αρετών»;

Όταν κανείς αγωνίζεται για να πετύχει κάτι μεγάλο, χρειάζεται εφόδια, δυνάμεις. Κι όσο πιο σπουδαίος και σημαντικός είναι ο στόχος, τόσο και οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι σημαντικές.

Την περίοδο της Μ. Σαρακοστής καλούμαστε να πορευτούμε πιο δυναμικά από το θάνατο τής αμαρτίας στη ζωή του Θεού. Αυτή η αλλαγή, η μετάβαση, ονομάζεται, στη γλώσσα της Εκκλησίας, μετάνοια. Άλλο η μεταμέλεια κι άλλο η μετάνοια. Το πρώτο σημαίνει συνειδητοποίηση του λάθους, το δεύτερο αλλαγή νοοτροπίας. Το πρώτο αναγκαίο για το δεύτερο αλλά δεν σημαίνει ότι πάντα οδηγεί στη μετάνοια, που είναι μια συνεχής πορεία προς την ατέλευτη τελειότητα, που είναι το γνώρισμα κάθε χριστιανού για όλη τη ζωή του και κυρίως για την Εκκλησιαστική περίοδο που διανύουμε.

Επειδή στην πορεία της Μ. Σαρακοστής είναι απαραίτητη η συμπόρευση του Θεού μας, η συμμετοχή μας στη Θεία Κοινωνία γίνεται πηγή Ζωής. Γιατί η Θεία Κοινωνία δεν είναι βραβείο για την όποια πιθανή αρετή μας, δεν είναι επιβράβευση του αγώνα μας, αλλά είναι «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον». Γι’ αυτό, όσο πιο συχνά συμμετέχει κανείς τόσο πιο πολλή αίσθηση έχει της αφέσεως των αμαρτιών του και της αιωνίου ζωής, εφόσον η «αιώνια ζωή» είναι, κατά το λόγο του Κυρίου, η εμπειρική γνώση του Θεού (Ιω. 17,3).

Την περίοδο της Μ. Σαρακοστής τελούνται τρεις λειτουργίες: Του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και των Προηγιασμένων Δώρων. Η πρώτη, που είναι η πιο γνωστή, τελείται κάθε Σάββατο και την Κυριακή των Βαΐων. Η δεύτερη, τις πέντε Κυριακές της Μ. Σαρακοστής, τη Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο. Των Προηγιασμένων Δώρων, τελείται συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή αλλά μπορεί και να τελεστεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μόνο τη Μ. Σαρακοστή.

Ο λόγος που τελείται η λειτουργία των Προηγιασμένων, είναι γιατί η περίοδος αυτή έχει πένθιμο χαρακτήρα – γι’ αυτό και η νηστεία. Η κανονική Λειτουργία, όπως του Χρυσοστόμου και του Βασιλείου, έχει χαρούμενο χαρακτήρα, εφόσον επαναλαμβάνεται η ζωή του Χριστού. Ενώ στην Προηγιασμένη, είναι αγιασμένος ο άρτος και ο οίνος από την προηγούμενη κανονική Λειτουργία, γι’ αυτό και λέγεται των Προηγιασμένων Δώρων.

Έτσι τη Μ. Σαρακοστή, που ’ναι κατεξοχήν περίοδος μετάνοιας, ο Χριστός, με τη συχνή Θεία Κοινωνία, γίνεται συνοδοιπόρος, «βοηθός και σκεπαστής», οικείος και Κύριός μας, ανάλογα με τη δεκτικότητα και τη μετάνοια του καθενός.

Αλήθεια, μέσα στον κυκεώνα που ζούμε, με τις αντιπαλότητες, τα συμφέροντα, τα πάθη και τα μίση του κόσμου, δεν είναι σημαντικό να έχουμε το Χριστό μέσα μας; Δεν είναι ωραίο το Φως Του να γεμίσει την ύπαρξή μας και να γινόμαστε και ’μεις για τους γύρω μας ένα κερί που θα δείχνει την εικόνα Του; Το εύχομαι!

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα του ορθόδοξου ιεραποστολικού συλλόγου ¨Κυριακή», στην Κατερίνη, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω, αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, στου οποίου την διδασκαλία κρίνεται το ορθόδοξο από το αντορθόδοξο και αιρετικό. Με το θεολογικό του έργο ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις κακόδοξες αντιλήψεις του Βαλαάμ για την θεότητα της Αγίας Τριάδος. Τεκμηρίωσε την ορθόδοξη διδασκαλία για την θεία Ουσία και τις θείες Ενέργειες και τη δυνατότητα θεώσεως του ανθρώπου, την μετοχή του δηλ. στις θείες ενέργειες.

Άγιος-Νικόδημος-Αγιορίτης.jpg4_

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΚΥΡΙΑΚΗ» ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΩΡΑ 18.30

α)Ἡ ἀντιμετώπιση τῆς κενοδοξίας κατά τήν ὥρα τοῦ θανάτου Δ΄.

β)Πῶς νικῶνται τά πάθη΄(Ἁγίου Νικοδήμου-Ἀόρατος πόλεμος)

Από τις ωραιότερες και πιο ζωντανές εικόνες που μας παρέδωσε στο Ευαγγέλιό του ο Ευαγγελιστής Λουκάς είναι κι αυτή της πορείας προς Εμμαούς (Λουκ. 24, 13-35). Ας θυμηθούμε τι μας αναφέρει σ’ αυτό το σημείο…

Μετά την Ανάσταση του Χριστού οι μαθητές Του δεν μπορούσαν να πιστέψουν το γεγονός. Ο Κύριος ωστόσο εμφανίστηκε στις Μυροφόρες και τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Ταυτόχρονα στον τάφο Του έσπευσαν οι απόστολοι Ιωάννης και Πέτρος για να βρουν το σώμα Του, αλλά βρήκαν μόνο τα νεκρικά σπάργανα με τα οποία τον είχαν τυλίξει, όπως επίσης και την πετσέτα, με την οποία είχαν καλύψει το κεφάλι Του. Εν τω μεταξύ ο Χριστός, προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές Του να καταλάβουν το θαυμαστό αυτό γεγονός εμφανιζόταν συνεχώς.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα δύο από τους 70 μαθητές Του, ο Λουκάς και ο Κλεόπας, βάδιζαν έξω από τα Ιεροσόλυμα, πηγαίνοντας προς το χωριό Εμμαούς. Είχαν ακούσει τα νέα της Ανάστασης, αλλά και εκείνοι δεν τα είχαν πιστέψει. Στενοχωρημένοι καθώς ήταν για τον μαρτυρικό Του θάνατο και περπατώντας βαρύθυμοι, είδαν κάποιον να τους πλησιάζει – αλλά δεν γνώρισαν ποιος ήταν.

Ο Κύριος τους ρώτησε γιατί ήταν ταραγμένοι και περπατούσαν σκυθρωποί. Τότε αυτοί του εξήγησαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο Κύριος τους μάλωσε και τους είπε ότι αυτά έπρεπε να συμβούν, καθώς έτσι έλεγαν οι Προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη και αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού. Οι δύο μαθητές δεν χόρταιναν να τον ακούνε. Προχώρησαν τόσο πολύ, ώστε έφτασαν στους Εμμαούς. Κατασυγκινημένοι από τα λόγια του, οι δύο μαθητές τον παρακάλεσαν να μη φύγει λέγοντας: «Μείνε μαζί μας, καθώς πέρασε η μέρα και βράδιασε».

Και ο Χριστός τους ακολούθησε στο σπίτι του Κλεόπα. Εκεί έστρωσαν τραπέζι. Τότε ο Χριστός πήρε το ψωμί, όπως έκανε όταν ήταν μαζί με τους μαθητές, το ευλόγησε και τους το έδωσε. Αμέσως εκείνοι κατάλαβαν ποιος ήταν, αλλά ο Χριστός ήταν πλέον άφαντος. Έμειναν στη θέση τους άφωνοι. Και είπαν στους εαυτούς τους: «Δεν καιγόταν η καρδιά μας από αγάπη για τον Χριστό, γι’ αυτό και δεν πιστέψαμε στην Ανάσταση, αλλά ούτε και τον γνωρίσαμε. Τώρα όμως μάθαμε…». Και έφυγαν, πηγαίνοντας το ίδιο βράδυ να ανακοινώσουν στους άλλους μαθητές το σπουδαίο γεγονός. Ο Χριστός όμως είχε εμφανιστεί και στον Πέτρο και σε άλλους, ώστε να μπορέσουν όλοι να καταλάβουν το σπουδαίο γεγονός της Ανάστασής Του και κανένας να μη δυσπιστεί πλέον σ’ αυτό…

Αυτό το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Λουκά το διαβάζουμε την Τρίτη της Διακαινησίμου, όπως επίσης και κάποιες Κυριακές στην ακολουθία του Όρθρου, πριν από τη Θεία Λειτουργία. Είναι από τα ωραιότερα ευαγγέλια, διότι μας παρουσιάζει πώς ο Αναστημένος Χριστός πορεύθηκε μαζί με τους δύο μαθητές, τους εξήγησε τι έλεγε η Παλαιά Διαθήκη και οι Προφήτες γι’ Αυτόν και για την Ανάστασή Του.

Πραγματικά είναι το πιο συναρπαστικό γεγονός για τη ζωή ενός ανθρώπου το να πορεύεται μαζί με τον Χριστό. Ο χριστιανός καλείται να ζήσει με συνεχή πορεία με τον Αναστημένο Χριστό. Μια πορεία που δεν σταματά στο χρόνο και τις εποχές, ούτε έχει να κάνει με τις ηλικίες. Έχει να κάνει με την αγάπη της καρδιάς προς τον Χριστό. Η καρδιά που αγαπά τον Χριστό αγαπά τον συνάνθρωπο, αγαπά τον κόσμο, αγαπά τη ζωή. Η πορεία προς Εμμαούς είναι μια μακρά πορεία μέσα στη νύχτα. Είναι η δική μας πορεία. Πορευόμαστε λοιπόν το δρόμο μας με προσδοκία και ελπίδα…

http://orthodoxplanet.com

Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ἀμάθεια, θλίψη, στεναχώρια, αὐτὰ εἶναι σὰν τριπλὸ μαστίγιο πάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι τοῦ καθενὸς ποὺ ξεχνάει καὶ ἀρνιέται τὸ Θεὸ καὶ δημιουργό Του. Ὅσο περισσότερο ὁ ἄνθρωπος συγκεντρώνει ἀσήμαντες γνώσεις, τόσο λιγότερο αἰσθάνεται πὼς ξέρει. Και ὅσο περισσότερο μαζεύει πλούτη, τόσο πιὸ φτωχὸς αἰσθάνεται. Ὅσο περισσότερο ὁ τέτοιου εἴδους ἄνθρωπος κυνηγᾶ τὴν τύχη, τόσο πιὸ βαθιὰ βυθίζεται στὸ σκοτάδι τῆς ἀπελπισίας.

Γνωρίζετε ποια εἶναι ἡ μεγαλύτερη ἀμάθεια; Ἀμαθεῖς εἶναι οἱ ἄνθρωποι, ποὺ δὲν γνωρίζουν τὸν Θεὸ καὶ τὴ δύναμή Του.

Εἶπε ὁ Κύριος στοὺς Σαδδουκαίους: «Πλανάσθε ἐπειδὴ δὲν γνωρίζετε οὔτε τὴν Ἁγία Γραφή, οὔτε τὴ δύναμη τοῦ Θεοῦ!» (Μάτθ. 22:29). Οἱ Σαδδουκαῖοι ἦταν ἄνθρωποι ποὺ γνώριζαν τὰ πάντα, ἀλλὰ δὲν πίστευαν στὸν Θεὸ καὶ στὴν ἀνάσταση τοῦ Κυρίου. Γνώριζαν τὰ πάντα, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Θεὸ καὶ τὴ δύναμή Του.

Ἡ γνώση τοῦ Θεοῦ εἶναι σὰν τὸ ἁλάτι ποὺ ἁλατίζει κάθε φαγητὸ καὶ τοῦ δίνει γεύση.

Σαδδουκαῖοι στὰ χρόνιά μας εἶναι οἱ Εὐρωπαῖοι, οἱ βαπτισμένοι στὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ! Οἱ Εὐρωπαῖοι, ἐπειδὴ ἀρνήθηκαν τὴ βάπτισή τους καὶ ντράπηκαν γιὰ τὸ Χριστό, κατέχουν γνώσεις ποὺ εἶναι κατώτερες καὶ ἀπὸ…
τὶς γνώσεις τῶν ἁπλῶν χωρικῶν. Μάταια περηφανεύτηκαν γιὰ τὶς γνώσεις τους καὶ μάταια τὶς θεώρησαν σὰν μέτρο τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρώπου.

«Ἀλλὰ ὅ,τι εἶναι ὑψηλὸ στοὺς ἀνθρώπους, εἶναι ἕνα τίποτε μπροστὰ στὸ Θεὸ» (Λούκ. 16:15).

Τὸ δεύτερο κακὸ ποὺ στὰ χρόνιά μας πιέζει τοὺς ἀνθρώπους εἶναι οἰ στεναχώριες. Στεναχώριες, μόνο στεναχώριες… Κοιτάξτε τοὺς ἀνθρώπους καὶ γρήγορα Διαβάστε Περισσότερα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Αιγινίου υποδέχεται την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας, αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους. Η υποδοχή θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ., ενώ στη συνέχεια θα…

πραγματοποιηθεί η Ακολουθία των Γ” Χαιρετισμών όπου θα ψάλλει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας βρισκόνταν στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, ο οποίος τη μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Παλαιστίνης. Πριν 800 χρόνια ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, τη μετέφερε στο Άγιον Όρος, αποτελώντας πλέον την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το σέμνωμα του σερβικού λαού και όλων των πιστών.

Το αντίγραφο της εικόνας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Αιγινίου μέχρι και την Τρίτη 13 Μαρτίου, δίνοντας την ευκαιρία στον ευσεβή λαό της Βόρειας Πιερίας να την προσκυνήσουν. Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 19.00: Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας -Ακολουθία των Γ” Χαιρετισμών

Ώρα 22.00: Ιερά Αγρυπνία

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30: Όρθρος-Θεία Λειτουργία

Ώρα 11.00: Ιερά Παράκληση

Ώρα 17.00: Αναστάσιμος Εσπερινός και Αρχιερατικό Ευχέλαιο

Ώρα 20.00: Απόδειπνο- Χαιρετισμοί της Παναγίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30: Όρθρος-Θεία Λειτουργία-Τελετή Σταυροπροσκυνήσεως

Ώρα 12.00: Ιερά Παράκληση

Ώρα 17.00: Κατανυκτικός Εσπερινός – Χαιρετισμοί Τιμίου Σταυρού

Ώρα 20.00: Απόδειπνο- Χαιρετισμοί της Παναγίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 11.00: Ιερά Παράκληση

Ώρα 17.30: Μέγα Απόδειπνο

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30: Όρθρος – Ώρες

Ώρα 11.00: Ιερά Παράκληση

Ώρα 17.30: Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία – Αναχώρηση Ιεράς Εικόνας

          Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 23510 45085 & 23530 22304 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@imkitrous.gr 

Η Προσευχή είναι του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς:

Κάνε μου την τιμή γιε μου να σταθείς ανδρείος για το Χριστό.

Να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό!
Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου…

Προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών μη φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά.
Τίποτα να μη σε χωρίσει από το Χριστό, αλλά να κοιτάξεις προς τον ουρανό.
Από εκεί μπορείς να περιμένεις τη μεγάλη, αιώνια και πλούσια ανταμοιβή σου από το Θεό.

Να φοβάσαι το μεγαλείο του Θεού.
Να φοβάσαι τη φρικτή κρίση Του.
Να φοβάσαι τον Παντεπόπτη Θεό, διότι όλοι εκείνοι που Τον αρνούνται θα λάβουν μισθαποδοσία φοβερή, το πυρ το άσβεστο και τον αιωνίως ακοίμητο σκώληκα.

Ας είναι η ανταμοιβή μου από εσένα, γλυκύτατο παιδί μου, για τους πόνους με τους οποίους σε ανέθρεψα και σε μόρφωσα, αυτή: “Να κληθώ μητέρα ενός μάρτυρος”.

Αμαρτήσαμε, Κύριε, ανομήσαμε, ασεβήσαμε. Λησμονήσαμε τις εντολές σου και πορευθήκαμε σύμφωνα με τη δική μας πονηρή σκέψη. Συμπεριφερθήκαμε ανάξια προς την κλήση μας και προς το Ευαγγέλιο του Χριστού σου.

Περιφρονήσαμε τη θεία Του συγκατάβαση και τα άγια παθήματά Του, που για χάρη μας υπέμεινε.
Ντροπιαστήκαμε μπροστά στον αγαπητό σου Υιό. Κλήρος και λαός απομακρυνθήκαμε από κοντά σου και όλοι βρισκόμαστε μακριά από Σένα. Όλοι παρεκτραπήκαμε, ναι, όλοι, και γίναμε ανάξιοι. Κανένας μας, μα ούτε ένας δεν εφαρμόζει δικαιοσύνη και δεν αποφασίζει δίκαια.

Αποδειχθήκαμε ανάξιοι της ευσπλαχνίας σου και της φιλανθρωπίας σου και της στοργικής σου αγάπης, Θεέ μας, εξαιτίας της κακίας και της πονηρίας μας που εκδηλώθηκε στα καθημερινά μας έργα και στις συνήθειές μας Συ είσαι γεμάτος αγάπη και αγαθότητα, αλλά εμείς γίναμε παραβάτες του νόμου σου.

Συ είσαι μακρόθυμος, αλλά εμείς άξιοι για πολλές τιμωρίες. Γνωρίζουμε την αγαθότητά σου, μολονότι εξακολουθούμε να φερόμαστε ασύνετα. Λίγο μας έχεις τιμωρήσει σε σύγκριση με το πλήθος των αμαρτιών μας.

Συ εμπνέεις φόβο, και ποιός μπορεί να αντισταθεί στη δύναμή σου; Εάν θελήσεις να φανερώσεις τη δύναμή σου, τρόμος θα καταλάβει ακόμη και τα όρη. Αλλά και στο μέγεθος της δυνάμεώς σου ποιός ποτέ θα έχει το θάρρος να αντιπαραταχθεί;

Εάν κλείσεις τον ουρανό, ποιός μπορεί να τον ανοίξει; Και αν ανοίξεις τους καταρράκτες σου, ποιός θα βρεθεί να τους συγκρατήσει; Πολύ εύκολο είναι σε Σένα να κάνεις σε μια στιγμή τον πλούσιο ζητιάνο και τον φτωχό πλούσιο, να δώσεις ζωή σ’ όποιον δεν έχει και να οδηγήσεις στον θάνατο αυτό που είναι γεμάτος υγεία, να πατάξεις με ασθένεια, αλλά και να θεραπεύσεις. Και μόνο να θελήσεις κάτι, αυτό έχει γίνει κιόλας πράξη τελειωμένη Κάνε, Κύριε, να κοπάσει η οργή σου.

Δώσε άφεση, Κύριε, συγχώρησε, Κύριε. Μη μας καταδικάσεις ολοκληρωτικά για τις ανομίες μας. Είμαστε και μεις λαός σου και γνήσιοι κληρονόμοι σου. Γι’ αυτό τιμώρησέ μας, αλλά με επιείκια και αγάπη και όχι με τον θυμό σου. Αμήν.

Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Εικόνα aπό: gerontesmas.com

https://www.vimaorthodoxias.gr/prosefxi/agios-grigorios-prosefchi-metanoias

Φωτογραφία της Gina Patton.

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ο ΙΟΡΔΑΝΙΤΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο Άγιος Γεράσιμος και το Λιοντάρι

Σε τέτοια πνευματικά ύψη είχε φτάσει ο Άγιος Γεράσιμος, ώστε και αυτά τα άγρια θηρία ακόμη τον σέβονταν, του υπάκουαν και τον υπηρετούσαν. Η μεγάλη χάρη που του είχε δώσει ο Θεός φαίνεται και από την ιστορία του Αγίου με το λιοντάρι.Ο Άγιος εικονίζεται πάντοτε με ένα λιοντάρι. Γιατί άραγε; Αυτό το άγριο λιοντάρι έζησε κοντά στον Όσιο Γεράσιμο και τον υπηρετούσε με θαυμαστό τρόπο, όσο καιρό ζούσε. Αλλά και όταν κοιμήθηκε ο Άγιος τον ακολούθησε με παράδοξο τρόπο, αφού πέθανε πάνω στον τάφο του από υπερβολική λύπη.

Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε στην ΕΡΤ για το βλάσφημο έργο για τον Ιησού Χριστό στην διεύθυνση   protieidisi@ert.gr είτε με το παρακάτω κείμενο είτε με οποιοδήποτε άλλο .

Διαμαρτύρομαι για την έμμεση στήριξη της εκπομπής σας στο βλάσφημο έργο για τον Ιησού Χριστό.

Ως γνωστόν η ελευθερία έχει κάποια όρια και τα όριά της είναι η ελευθερία του άλλου.Κανένας δεν μπορεί να λέει ότι θέλει για το ιστορικό πρόσωπο του Κυρίου μου Ιησού Χριστού προσβάλλοντας το θρησκευτικό συναίσθημά μου.

 

Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

Εγγραφή

Εγγραφή| Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Έντυπο «Κυριακή»

Έντυπο «Κυριακή»

Το κήρυγμα της Κυριακής και τα κηρύγματα μεγάλων εορτών του επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη, που δημοσιεύονται στο έντυπο «ΚΥΡΙΑΚΗ» κάθε εβδομάδα. (κλικ στην εικόνα).
Όλη η σειρά των κηρυγμάτων (κατά έτος) στο μενού ΤΑ ΈΝΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤA TEYXH TOY ΠΕΡΙΟΔΙΚOY ΜΑΣ ONLINE

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤA TEYXH TOY ΠΕΡΙΟΔΙΚOY ΜΑΣ ONLINE

Διαβάστε τα τεύχη online
(κλικ στην εικόνα)

ή αποθηκεύστε τα στο δίσκο σας από το μενού "Τα έντυπα του Συλλόγου"

Έντυπο «Ορθόδοξα Μηνύματα»

Έντυπο «Ορθόδοξα Μηνύματα»

Το ιεραποστολικό φυλλάδιο «Ορθόδοξα Μηνύματα» με τα κηρύγματα του μακαριστού ιεροκήρυκα Παναγιώτη Παναγιωτίδη

Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.

Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου. Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.

Τά χαρακτηριστικά τοῦ ἀναστημένου ἀνθρώπου.Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης.Ὁμιλία στίς 15-05-2016 στόν Ἱ.Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς, Περιστάσεως Κατερίνης

κλικ στην εικόνα

Ιερομονάχος π. Σάββας Αγιορείτης «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση» σε ΒIΝΤΕΟ

Ιερομονάχος π. Σάββας Αγιορείτης «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση» σε ΒIΝΤΕΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9-3-2016 Ὁμιλία στό ἐνοριακό κέντρο τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Χαραλάμπους Κατερίνης μέ θέμα: «Μετάνοια-Ἐξομολόγηση»

κλικ στην εικόνα

Ομιλίες του Ιερομονάχου π. Σάββα Αγιορείτη σε ΒIΝΤΕΟ κ MP3

Ομιλίες του Ιερομονάχου π. Σάββα Αγιορείτη σε ΒIΝΤΕΟ κ MP3

κλικ στην εικόνα
http://iskiriaki.com/wordpress/
archives/5948

ΑΚΡΟΑΣΗ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ

Κατεβάστε περισσότερες ομιλίες του π. Σάββα Αγιορείτη στον υπολογιστή σας
από εδώ

«ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ»

«ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ»

O Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Κυριακή», το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης πραγματοποίησε μουσικοαφηγηματική εκδήλωση αφιερωμένη στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Η χορωδία «Άγιος Νέστωρ» της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς με τον χοράρχη κ. Σάββα Ηλιάδη και το παραδοσιακό συγκρότημα «Ιχνηλάτες της Παράδοσης» παρουσίασαν μέσα από την αφήγηση και το τραγούδι αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα.

(για το βίντεο κλικ στην εικόνα)

Oμιλία του Kαθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, π. Μάξιμου

Oμιλία του Kαθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, π. Μάξιμου

«Ελληνισμός και Ορθοδοξία στην Παράδοσή μας»: Ο π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο σημαντικών μεγεθών, του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού μέσα στην ιστορία, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, μέσω του οποίου μεταδόθηκε με τον τελειότερο τρόπο η αποκάλυψη του Θεού στα Έθνη.
(κλικ στην εικόνα)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

Η ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ: "ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ" - Ο πνευματικός αγώνας και η κατανυκτική ευχή του Μεγάλου Ασκητού και διδάχου της Αγίας μας Εκκλησίας Όσίου Εφραίμ του Σύρου.

Κλικ στην εικόνα

Ἁγιορείτικες μορφές – ἀφιερώματα

Ἁγιορείτικες μορφές – ἀφιερώματα

Αφιερώματα του περιοδικού της Πειραϊκής Εκκλησίας σε Αγιορείτες Πατέρες.

Πατήστε στήν εικόνα γιά νά δεῖτε τά ἀφιερώματα

π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ειδικό Αφιέρωμα Bίντεο του Συλλόγου

π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ – Ειδικό Αφιέρωμα Bίντεο του Συλλόγου

π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Ο βίος και το έργο του. Ένα αφιέρωμα στον Γέροντα Σωφρόνιο. Επεξεργασμένο βίντεο 15΄ από τον Σύλλογο Κυριακή (κλικ στην εικόνα)

Αυγουστίνος Καντιώτης – Ειδικό Αφιέρωμα Βίντεο του Συλλόγου

Αυγουστίνος Καντιώτης – Ειδικό Αφιέρωμα Βίντεο του Συλλόγου

Επεξεργασμένο βίντεο από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο Κυριακή (κλικ στην εικόνα)

Οι Τρείς Ιεράρχες για τις δύσκολες μέρες μας

Οι Τρείς Ιεράρχες για τις δύσκολες μέρες μας

Βίντεο-παραγωγή του συλλόγου με αποσπάσματα από ομιλία του μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου

Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ HD

Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ HD

Ρώσικο ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Σέργιο του Ράντoνεζ. Είναι διάρκειας περίπου 27΄. Η μετάφραση έγινε από τον Ελληνο-Ρωσικό σύλλογο Άντον Τσέχωφ και τους υπότιτλους στα ελληνικά επεξεργάστηκε ο Ιεραποστολικός Σύλλογος Κυριακή. Η ταινία προβλήθηκε σε εκδήλωση των συλλόγων στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης την 19η Μαΐου 2014. (Για το Βίντεο κλικ στην εικόνα).

Μέγας Αθανάσιος -Βιντεο-παρουσίαση με τον επισκ. Αυγουστίνο ομιλητή

Μέγας Αθανάσιος -Βιντεο-παρουσίαση με τον επισκ. Αυγουστίνο ομιλητή

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας. 15λεπτο βίντεο για τον βίο και τους αγώνες του. Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας όπως τον αναπτύσσει σε ομιλία του ο μακαριστός επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης. Παραγωγή του Συλλόγου "Κυριακή".